Domowe chrupkie pieczywo z ziarnami


Domowe chrupkie pieczywo z ziarnami

- przepis na formę 20x30 cm -

Składniki:

1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl otrębów orkiszowych
1/3 szkl siemienia lnianego
1/4 szkl sezamu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw
np. czubrycy czerwonej, ziół prowansalskich itp. (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120C. Na matę silikonową lub papier do pieczenia wysypać ziarna i podsuszyć je przez 5 min w piekarniku. Mąkę, proszek, otręby i ziarna wymieszać w misce z wodą.
Piekarnik rozgrzać do 160C. Masę wyłożyć na matę silikonową lub papier do pieczenia i rozsmarować na grubość 0,5-0,8 cm, włożyć do piekarnika na 10 min. Wyciągnąć, pociąć na prostokąty i włożyć z powrotem na 30 min. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kromki pieczywa przechowywać w szczelnym pojemniku by nie zawilgotniały.

Komentarze

Popularne posty