Chleb z dynią

Chleb z dynią

puszysty bochenek z chrupiącą skórką, posypany ziarnami
- porcja na 2 bochenki -

Składniki:

Zaczyn:
4 łyżki puree z pieczonej dyni
3 łyżki mąki
2/3 op. drożdży suszonych
1 szkl wody
1/2 łyżeczki sól

Pozostałe składniki:
100g tłuszczu roślinnego lub masła
2 szkl mąki
ziarna
otręby

W dużej misce wymieszać łyżką wszystkie składniki na zaczyn. Miskę odstawić w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Tłuszcz rozpuścić w rondlu i odstawić do przestudzenia. Gdy tłuszcz będzie miał temperaturę pokojową wlać go do miski z zaczynem. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części każdą z nich wsadzić do korytka wysypanego otrębami (używam silikonowego). Wygładzamy wierch ciasta zwilżoną w wodzie ręką, możemy tez natrzeć dodatkowo resztką tłuszczu z rondelka. Nacinamy, sypiemy ziarnami lekko je wklepując. Odstawić korytka do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość jest gotowe do pieczenia. Ostrożnie poprawiamy nożem nacięcia i wsadzamy korytka do piekarnika na 220C. Pieczemy tak do momentu aż się lekko zarumieni następnie skręcamy temperaturę do 150C i trzymamy chleb jeszcze 10 min.
Piekłam w korytkach o długości 25 i 20 cm - najlepsze będą dwa 20 cm gdyż chleb wychodzi wtedy wyższy i są bardziej foremne kromki.



Komentarze

Popularne posty