Drożdżowe, pszenne bochenki lub bułki


Drożdżowe, pszenne bochenki lub bułki

- przepis na 2 bochenki -

Składniki: 

1/2 op. drożdży suszonych
0,5kg mąki pszennej (bardzo lubię Lubellę typ 520)
szczypta soli
woda

Przygotowanie:

Etap I:

Wymieszać na gęste kleiste ciasto. Ilość wody zależy od mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. 


Etap II: 

Wyrabiamy ciasto dodając jeszcze trochę mąki (nie sypiemy za dużo od razu bo ciasto też przez wyrabianie zmieni konsystencję). Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie być sprężyste i odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (lub możemy zanurzyć kulę ciasta w letniej wodzie). 

Etap III:

Jak ciasto podwoi objętość - dzielimy je na 2 lub 3 bochenki albo wkładamy do korytek (natłuszczonych wysypanych otrębami lub mąką) lub formujemy wąskie długie bochenki (ciasto rosnąc rozleje się na boki). Nagrzewamy piekarnik - sam dół 200C. Odstawiamy bochenki do wyrośnięcia. 

Etap IV:

Nacinamy ostrym nożem i wsadzamy do piekarnika, po 10 min zmieniamy ustawienie piekarnika na góra dół. Gdy chleb zacznie się rumienić, wyciągamy go i smarujemy jego wierzch wodą i wkładamy jeszcze na kilka minut aby się ładnie zarumienił. Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Chleb z korytka wyciągamy jak tylko przestygnie na tyle by można było go wyjąć nie parząc się i również układamy na kratce. Kroimy dopiero gdy będzie zimny. Chleb drożdżowy szybko robi się czerstwy dlatego robię kilka bochenków, które mrożę. By chleb dłużej był świeży można dodać do ciasta czubatą łyżkę stołową rozgniecionych, gotowanych ziemniaków.



Komentarze

Popularne posty